20 GODINA NIJE KOPAO, ZALIVAO NI ĐUBRIO BAŠTU, A OPET IZVADI I DO 2 TONE KROMPIRA: Cijeli svijet mu se divi zbog ovog IZUMA

Pametno baštovanstvo ne podrazumeva težak rad i trud. Naprotiv, to je savršen način da se iz prirode uzme najbolje

Selo Šušnskoje na obali reke Jenisej u Rusiji obiluje neplodnom zemljom, dok ljetnja temperatura zna da pređe i preko 35 stepeni Celzijusa, a zimi da se spusti i do – 45 stepeni Celzijusa. Zbog nepovoljne klime kiše i snega skoro i da nema, zato je suša ogromna. Ali jedan čovjek u tim (ne)uslovima ubira neverovatne plodove: kod njega rađa krompir, paradajz, šargarepa, bobičasto voće kao u nekom najplodnijem tlu.U čemu je njegova tajna? U pametnoj bašti! Zamjatkin kaže da njegova bašta nije vidjela ašov, motiku ili plug, a opet se plodno tlo svakih 10 godina produbljuje za 30 do 40 centimetara.Zemlja je postala tako rastresita da se kolje za paradajz s lakoćom utisne u zemlju. Prinos krompira je 2 tone na 100 m2, dok šargarepa i kupus svake godine rađaju sve bolje.

Kako mu to uspijeva?

1. Odabrao je najbolje sorte povrća i voća
2. Koristi prirodnu zeljoradnju: uske leje i malč

Leje

Leje su kod Zajmatkina širine 80cm, sa prolazima oko 1 metra. U prvoj polovini maja on u leje nanosi organski otpad (opalo lišće, pokošena trava, polutrulo granje) a onda preko toga nasipa oko 5 cm zemlje. Zatim se leja dobro zalije, a potom se u to zemljište naseljavaju gliste. Tako “sređenu” leju ostavlja da miruje do početka leta kada u nju sadi grašak, bob, pasulj i td.Šta je poenta: prije sadnje pripremiti leju na oko dva mjeseca. Staviti organsko đubrivo, a potom posuti zemljom preko. Ako ćete saditi u rano proljeće, najbolje bi bilo da se leja pripremi u zimu, pa da se pusti da “izmrzne”. U ovako rastresite leje možete saditi šta poželite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*