BLUMBERG: Stanovnici Evrope počeli da seku drveće u parkovima zbog energetske krize

Evropljani, zabrinuti zbog dolaska hladnog vremena u uslovima energetske krize, vraćaju se drevnom energentu za grejanje kuća i seči drveća u parkovima.

Ovo je 8. oktobra objavio Blumberg. Agencija je navela da je u Berlinu kriza izazvala pustoš koja podseća na Drugi svetski rat. Zbog nedostatka goriva, stanovnici su posekli skoro sva stabla u centralnom parku Tirgarten.

Pored toga, prema Blumbergu, Evropljani su se sada zainteresovali za upotrebu konjskog stajnjaka kao goriva. A evropske porodice sa nižim srednjim prihodima sada moraju da biraju između grejanja i osnovnih potrepština.

„To je povratak u stara vremena kada ljudi nisu grejali celu kuću“, rekao je Nik Snel, direktor britanske maloprodaje ogrevnog drveta „Sertainli Vood“.

U Francuskoj je, prema Blumbergu, cena drvenih peleta, odnosno peleta za gorivo, poskupela na 600 evra po toni, a uz to je povećan i broj nabavki zbog opšte panike.

Mađarska je zabranila izvoz peleta, a Rumunija je ograničila cene ogrevnog drveta na šest meseci. Istovremeno, isporuka peći na drva u Evropi, kako navodi agencija, može da traje čitavih nekoliko meseci.

Ranije, 5. oktobra, objavljeno je da bi, prema istraživanju, buduća potrošnja EU mogla porasti na 1-1,6 biliona evra zbog energetske krize. Pojašnjava se da je to uporedivo sa potencijalnim gubitkom BDP-a.

U septembru je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila slanje računa za struju Moskvi. Tako je reagovala na kritike evroposlanice iz Francuske Manon Obri na situaciju sa poskupljenjem struje i gasa u zemljama EU.

Nekoliko dana ranije, bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl rekla je da su sankcije protiv snabdevanja energentima iz Rusije loše osmišljene. Po njenom mišljenju, evropski političari su pogrešno pretpostavili da se kriza koja je nastala lako može prevazići.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*