Borovica ili kleka – ljekovito drvo čuda

Malo je koja biljka ljekovita cijela, kao borovica. I grančice i iglice, drvo, korijen i tamnoplave bobice imaju ljekovita svojstva, stoga nije ni čudo da su se borovici pridavala i brojna mistična svojstva…

Borovica ili kleka (lat. Juniperus communis) veoma je razgranat polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Listovi su oko centimetar dugi, tvrdi, šiljasti i bodljikavi te po tri rastu iz istog mjesta. Borovica raste po kamenjarima, proplancima, šumskim livadama, obroncima, a jako voli kamenite te krševite podloge.

Zanimljivo je da je borovica sva ljekovita; grančice, iglice, drvo, korijen i tamnoplave bobice. Borovicu ni u kojem slučaju ne smiju koristiti trudnice i osobe s bolestima bubrega, ostali mogu bez ograničenja.

Bobice za probavne i dišne organe te protiv nakupljanja vode

Bobice se koriste na specifičan način. Jedu se sirove i to tako da se prvi dan pojedu tri, drugi dan četiri i tako povećavamo broj za jednu do 21 dana, nakon čega smanjujemo po jednu bobicu dok ne dođemo do 3. Potom uzimamo pauzu od 31 dan.

Bobice potiču apetit, ublažavaju kašalj, zaustavljaju proljev, pomažu kod nadutosti, žgaravice, kod bolesne jetre i žuči, pomažu kod reume, te raskužuju dišne organe kod teških upala, zatim liječe pokvaren želudac i vraćaju želju za jelom, ublažavaju hidrops i obnavljaju zglobove.

Čaj od grančica, iglica i bobica koristi se protiv kašlja te za omekšavanje tvrdog šlajma u plućima, za izlučivanje vode, za smirenje cijelog živčanog sustava, protiv gihta, svih vrsta reume i artritisa.

Eliksir za mladost i začinska biljka

Korijen se posebno namače u rakiju i koristi kao eliksir za dugu mladost i dugovječnost. Bobice se koriste i kao dodatak jelima, kao začinska biljka i to jelima od divljači, kiselom kupusu, dodaju se raznim umacima, mesnim jelima i pečenkama.

Masti, kreme i ulja koriste se isključivo za vanjsku upotrebu kod nazeba, reuma, artritisa kao i kod bolova u mišićima te grčeva. Od bobica se radi poznata rakija klekovača ili brinjevac koji poboljšava probavu i cirkulaciju.

Recept za tinkturu od borovice

U pola litre alkohola, rakije, votke ili gina stavimo dvije šake zrelih tamno plavih bobica, te dvije šake sitno narezanih grančica s iglicama, sve to stavimo na sjenovito mjesto 21 dan uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedimo u tamnu bocu i čuvamo na sjenovitu mjestu.

Tim pripravkom mažemo bolesne zglobove i mišiće a možemo koristiti kao kapi tako da nakapamo 11 do 21 kap na kocku šećera i lagano rastopimo u ustima pa propustimo kroz grlo.

Štap od drveta borovice uvijek vodi pravim putem

Postoji vjerovanje kako svaka kuća mora imati borovicu, čak i više njih, oko imanja, da bi zaustavile zla djelovanja, privlačeći negativne energije i šaljući ih u zemlju. Sasušeni plodovi zajedno s imelinim bobicama stavljali bi se ispod praga ulaznih vrata, da bi privukli bogatstvo i spriječili neimaštinu.

Na Pepelnicu bi se iznad vanjskih vrata i prozora na kućama te dvorišnim objektima, stavila grančica kleke s probodenim režnjem češnjaka, što bi prema vjerovanju trebalo odagnati sve bolesti i spriječiti ih da uđu u objekte.

Štap načinjen od drveta borovice uvijek bi nosioca vodio pravim putem i štitio ga od uroka i svađa. Narukvica izrađena od drva kleke, kao i izrezbareni križić kao privjesak, prema starom vjerovanju činili bi čuda onome tko ih nosi, čineći ga dugovječnim, sretnim, zdravim, uvijek nasmijanim. Ovo je samo mali dio čuda koje nam može pružiti ovo prekrasno, uvijek zeleno skromno žilavo dugovječno drvo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*