Brisel zapretio da će uništiti rusku vojsku – NATO je protiv!

Tokom svog govora, Borel je rekao da bi svaki nuklearni napad na Ukrajinu rezultirao, tako snažnim vojnim odgovorom ali ne i nuklearnim, da bi ruska vojska bila uništena.

Po njegovom mišljenju, ruski predsednik Vladimir Putin ne blefira, jer ne može sebi da priušti.

I treba da bude jasno da ljudi koji podržavaju Ukrajinu i EU sa svojim državama članicama i SAD sa NATO, takođe ne blefiraju, dodao je Borel.

Zauzvrat, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Pariz neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Rusije, ako pokrene nuklearni udar na Ukrajinu.

Francuska ne želi novi svetski rat i pomaže Ukrajini u sukobu na njenoj teritoriji ali ne i da napadne Rusiju.

Pomažemo Ukrajini da se odupre na našem tlu ali nikada, ne napadamo Rusiju, istakao je Makron.

Istovremeno, francuski lider je naglasio da će Pariz nastaviti da snabdeva Kijev samohodnim topovima Cezar za vođenje kontraofanzive, kao i radarima, sistemima PVO i pruža druge vidove podrške.

Istovremeno je govorio i generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

On je uverio da će Severnoatlantska alijansa nastaviti da pomaže Ukrajini, „ali ne više“.

Funkcioner je objasnio da se, prema povelji NATO-a, u slučaju vojnog sukoba mora poštovati član 5, koji predviđa kolektivnu odbranu zemlje članice bloka.

Međutim, ovo pravilo ne važi za Ukrajinu, pošto ova država nije članica organizacije.

Slično je izraženo i na brifingu nakon sastanka šefova vojnih resora NATO-a, u Briselu i američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina.

On je pojasnio da blok, neće učestvovati u neprijateljstvima u Ukrajini ali će nastaviti da aktivno podržava Kijev i „brani svaki pedalj svoje teritorije“.

Sada NATO samo razgovara o dodatnim koracima za jačanje kolektivne odbrane, kao i o naporima za revitalizaciju svog vojno-industrijskog kompleksa.

 

Borba.Info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*