Domaći sirup protiv kašlja. Pravimo sami – brzo i jednostavno

Kašalj kod djece, ali i kod odraslih, može biti veoma uporan i dasadan i trajati veoma dugo. Kad su u pitanju djeca, uglavnom kupujemo sirupe na biljnoj bazi, ali čak i onda kada piše da su svi sastojci prirodni, uvijek se nađe barem jedan za koji ne znamo šta znači.

Najbolji sirup protiv kašlja, kako prenosi portal uspesnazena.com, je sirup napravljen sopstvenim rukama, od prirodnih komponenata koje ima svaka kuća. Priprema se brzo i jednostavno.

Domaći sirup protiv kašlja. Recept:

– 200 ml meda
– 2 supene kašike limunovog soka
– 1 puna supena kašika sušene žalfije
– 2 šerpice

Priprema:

Promiješajte sve sastojke i stavite smjesu na vodenu paru. U donju šerpicu naspite vodu, u gornju – smjesu. Gornju posudu sa smjesom poklopite. Kad voda u donjem sudu provri, ostavite još 5 minuta da se gornja smjesa dobro ugrije.

Skinite sa šporeta i umotajte u nešto toplo na 20-ak minuta ili ostavite u termosu na isto vrijeme. Procijedite i sipajte u čistu staklenu flašu ili teglu.

Djeci davati po 1 kafenu kašiku sirupa 3-4 puta dnevno. Odrasli uzimaju isto toliko, ali po 1 supenu kašiku.

Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko mjeseci, tako da po potrebi možete napraviti veću količinu.

Ovaj sirup ne samo da ublažava uporan kašalj i pomaže pri izlječenju bolnog grla, nego i žalfija u njegovom sastavu posjeduje antibakterijska svojstva i djeluje kao antipiretik

Izvor: uspesnazena

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*