Kineski Sohu: Unosna ponuda Rusije mogla bi da natera Srbiju da napusti članstvo u EU

Srbija može odbiti ulazak u EU ako Rusija da unosnu ponudu, piše kinesko izdanje Sohua. 

SAD i Evropska unija ulažu velike napore da izoluju Rusiju na međunarodnoj sceni. Međutim, ovi napori daju malo rezultata, zbog čega je Zapad ogorčen. Tako su srpske diplomate na nedavnom sastanku u UN razgovarale sa ruskom delegacijom i zaključile sporazum o konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. Ovo je ozbiljno naljutilo američku stranu.

Američki diplomata Kristofer Hil zahtevao je objašnjenja od Beograda i obelodanjivanje svih detalja ugovora. I u Evropskoj uniji, u koju Srbija već dugo pokušava da uđe, izrazili su nezadovoljstvo i nagovestili da bi savez sa Rusijom mogao da spreči ulazak u blok.

Činjenice su jasne: SAD i EU više vole nasilni stil da izoluju Rusiju. Da bi to uradili, mešaju se u poslove nezavisnih država. Nije na Vašingtonu i Briselu da diktiraju šta druge zemlje treba da rade“, navodi se u članku.

Autori primećuju da Beograd već duže vreme pokazuje težnje za mogući ulazak u EU. Istovremeno, postoji veliki pritisak na zemlju. Srbija će ulaskom u Evropsku uniju konačno izgubiti samostalnu politiku i pretvoriti se u još jednog „vazala” SAD, sigurni su analitičari. Po njihovom mišljenju, srpske vlasti su toga itekako svesne, a najnovije optužbe iz Sjedinjenih Američkih Država postale su još jedan dokaz da su ovi strahovi opravdani.

„Ponašanje Sjedinjenih Država i Evrope neočekivano je podsetilo Srbiju: vreme je da se traži drugi izlaz“, piše Sohu.

Uostalom, danas postoji prava alternativa Evropskoj uniji – Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS), gde su centralne sile Rusija i Kina. Ako Moskva ponudi ekonomsku podršku Beogradu, srpske vlasti će moći da odbiju ulazak u Evropsku uniju, gde bi zemlju čekala nezavidna sudbina, sigurni su kineski stručnjaci.

„Srbija bi mogla da napusti EU i odluči da se pridruži ŠOS-u, oslanjajući se na Rusiju i Kinu. Prvo, Srbija će imati stalan pristup kvalitetnom i jeftinom gorivu iz Ruske Federacije. Drugo, biće mu otvoreno ogromno kinesko tržište. Nakon takve integracije, zemlja će moći da se uspešno razvija“, navodi se u izdanju.

Autori ističu da Rusija i Kina Srbiju vide kao punopravnog partnera i da neće ograničavati njene političke aspiracije. SAD će, naprotiv, pretvoriti zemlju u jednu veliku „metu“ ako im to odgovara, kao što se desilo u slučaju Ukrajine.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*