MISLILA SAM DA JE ALERGIJA NA PRAŠAK, A ONDA NISAM ZNALA IMENA SVOJE DJECE: Prvi simptom teške bolesti zbunio ljekare!

MISLILA SAM DA JE ALERGIJA NA PRAŠAK, A ONDA NISAM ZNALA IMENA SVOJE DJECE: Prvi simptom teške bolesti zbunio ljekare!

Teška, progresivna bolsst za koju ne postoji lijek, a ovo su bili prvi simptomi koje je Loren osjetila. Simptom koji je Australijanka Loren Snedon (35) godinama osjećala i odbacivala kao nevažan bio je osjećaj kao da joj “milion buba gmižu” po leđima. Nije boljelo, samo je bilo iritantno, zbog čega ova mama dvoje djece nije smatrala da treba da se obrati ljekaru. “U jednom trenutku sam pomislila da je riječ o alergiji na prašak za pranje veša, pa sam ga promijenila. Ali i dalje sam imala taj neprijatan osjećaj na leđima”, ispričala je za australijske medije.
“Neverovatno je šta sam trpela, ali nije mi padalo na pamet da se obratim lekarima, jer nisam mislila da je to pitanje za njih”, kaže. Međutim, ispostavilo se da je doktor zapravo prva osoba kojoj je trebalo da se obrati. Ovaj čudan simptom je ukazivao na nešto mnogo opasnije od alergije na prašak…

U martu, Loren je dijagnostikovana multipla skleroza, progresivna bolest mozga i kičmene moždine za koju ne postoji lijek, već samo terapija koja usporava njen razvoj. Osim neobičnih senzacija duž leđa, javila se i intenzivna glavobolja.
“Počelo je užasnom glavoboljom koja me je bukvalno prikovala za krevet. Poslije sedam dana bolovanja od migrene, suprug je pokušao da me podigne, a ja sam počela da pričam nešto nerazgovjetno i nisam vidjela na lijevo oko.”

Loren je odvedena u bolnicu, gdje se prvobitno sumnjalo na akutnu migrenu. Ali, tada su se javili novi, još gori simptomi. “Nisam znala imena svoje djece, nisam znala koji je dan, mjesec, gdje sam bila”, rekla je. Nekoliko mejseci kasnije i nakog “gomile” novih testova, Loren su dali dijagnozu – multipla skleroza. Nakon prvobitnog šoka, počela je da se raspituje o ovoj bolesti, pa tako je na jednom podkastu čula i da je simptom, prvi koji je imala, osjećaj kao da joj “milion buba gmiže” po leđima, zapravo uobičajen. Takođe, simptom moji je i sama osjećala – intenzivna hladnoća u ekstremitetima, ispostavio se kao još jedan od znakova bolesti. Nakon prikupljenih analiza i boljeg upoznavanja sa bolešću, Loren se odlučila za intenzivan tretman liječenja – autolognu transplantaciju hematopoetskih matičnih ćelija (AHSCT). Ovaj tretman djeluje tako što se uzimaju matične ćelije od pacijenta, koji se zatim podvrgava hemoterapiji prije nego što se matične ćelije ponovo vrate u tijelo u nadi da će “ponovno pokrenuti” imuni sistem.
“To je moja jedina opcija da zaustavim bolest”, rekla je Loren i dodala: “A za tip MS koji imam, ispitivanja su pokazala da ovaj tretman ima stopu uspjeha od 80-90 odsto.” (novi.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*