‘MUSLIMAN SAM, A DONIJELI SU MI SVINJETINU’ Radnik Iz Srbije Dobio Sezonski Posao Iz Pakla Na Braču: ‘Horor Film’

Sezona u Hrvatskoj bliži se vrhuncu, svaka prazna soba već se odavno uredila za turiste, a ono najgore što se ipak ne može staviti u oglasnik, e, to će biti dobro za sezonske radnike!

Da je upravo to logika kojom se vode mnogi u turizmu govori i RTL-ova Potraga.

Umjesto stakla, na prozoru i vratima najlon i stiropor, razbijene pločice, plijesan, prljavština i 6 cimera. Kuća u koju su ga smjestili bila je kap koja je prelila čašu iskusnom ugostitelju iz Niša koji je došao na Brač odraditi sezonu. Nije to jedini takav slučaj ni jedini problem.

“Pitao bi ih kako bi se osjećali da njihova djeca odu u neku stranu zemlju i da dožive ovo. Ja sam tu najmanje bitan, bitni su mladi ljudi od 19, 20 godina koji to sve prolaze za, ne želim reći neke bijedne novce jer svaki novac ima vrijednost, ali za neke male novce”, kaže Vladica Pejčić, sezonski radnik iz Srbije.

Ima više od 30 godina iskustva u ugostiteljstvu i ovo mu je bio prvi sezonski posao u Hrvatskoj, kaže i zadnji. Hotelsku grupaciju s Brača pronašao je u oglasniku u Srbiji. U svega nekoliko dana dogovorili su se za posao voditelja restorana. Obećali su mu sve što je tražio, samo da dođe.

Obećan posao glavnog barmena, slobodani dani, komforan smještaj…
“Osim neke prihvatljive plaće za Srbiju, obećali su mi komforan i ugodan smještaj, jednokrevetna soba ili maksimalno dvokrevetna soba. To obećanje nije ispunjeno”, kaže Vladica.

Prvi smještaj bio je u četverokrevetnom apartmanu s još dva cimera. Nije se bunio jer su smještaj i cimeri bili pristojni. Obećali su mu osmostano radno vrijeme s pet radnih dana, uz mogućnost da radi i ostala dva ako želi. No, slobodni dan nije dobio, baš kao ni posao glavnog barmena koje su mu obećali nakon što je mjesto voditelja restorana bilo popunjeno.

“Ja sam tamo jedna mašina za pranje posuđa i jedan točitelj pića”, kaže.

Nije bilo ni obećanih napojnica jer je riječ o “all inclusive” hotelu u kojem je gostima sve plaćeno, a napojnice su razlog zbog kojih mnogi dolaze na sezonu. Sve bi to nekako podnio da ga, nakon nekoliko dana, nisu prebacili u drugi hotel u Supetru. Smještaj u koji su ga stavili bio je nešto preko čega nije mogao prijeći.

Noć proveo na terasi, otišao na policiju i saznao da je – u prekršaj

“Cijelu noć sam bio na terasi, nisam želio riskirati leći u krevet.”
U krevet u kojem je, prije njega, ležao kolega koji je zaražen koronom.

“Horor film, blago rečeno. Jedna prljavština koja je tamo mjesecima, možda i godinama. Tamo metla nije prošla, niti dezinfekcijsko sredstvo. Nas sedmero je trebalo dijeliti jedan wc, koji je, blago rečeno, jeziv. Ulazna vrata koja se ne zaključavaju, sa slomljenim staklom. Prozor u mojoj sobi je slomljen”, priča Vladica.U sobama ih je bilo po troje. Jedan do bivših cimera, mladi Bosanac, potvrdio je za RTL ono što priča Vladica. Pred kameru ne želi jer još radi za njih ali kaže da je dva dana bio u izolaciji bez da mu je itko donio išta za pojesti. Prvi obrok koji su mu donijeli bila je – svinjetina, iako je Musliman i iako im je rekao da to ne smije jesti. Plaća mu je nešto viša od 500 eura.

Iz odvjetničkog ureda njegovog bivšeg poslodavca za RTL kažu da svi njihovi zaposlenici imaju ugovore i da niko od njih nije ostao gladan. Dodaju da će stakla na prozorima zamijeniti, ali i da se uvijek nađe netko ko je nezadovoljan.

“Ovo što sam doživio na Braču je kao da sam na nekom pustom otoku gdje je još uvijek robovlasničko društvo”, kaže Vladica. Ugovor nije potpisao. Kad je vidio u kakvom je smještaju, sutradan je otišao na policiju ali, tamo je shvatio da je i on u prekršaju.

“Rekli su mi, budi sretan što inspekcija nije došla jer, nemaš radnu dozvolu, nisi smio ni jednu minutu biti na poslu dok ne dobiješ radnu dozvolu”, prepričava Vladica.Stiglo preko 10.000 zahtjeva za radnim dozvolama, a obrađuje i devetero ljudi.

Problem s radnim dozvolama ima i Joško Rajčić, ugostitelj koji za nekoliko dana otvara svoj deveti lokal na području Splitsko-dalmatinske županije. Njegov lokal u Omišu je prvi za koji je morao potražiti strane radnike. Doveo je četiri radnika, platio sve troškove, pronašao pristojan smještaj. Ipak, Joškovi radnici, dvojica mladića i dvije djevojke, još nemaju radne dozvole i još ne smiju početi raditi. Joško im već mjesec dana pokriva sve troškove.

“Oni su jednostavno podkapacitirani s ljudima, na tom sektoru za radne dozvole. Neka netko ode na bolovanje ili na godišnji, taj predmet stoji dok se netko ne vrati i dok ga ne riješi”, pojašnjava Joško. “I što je najgore, u današnje doba nakon 30 dana oni odobrenje poštom šalju, to je smijurija”, dodaje i boji se da će proći sezona dok im policija ne odobri radne dozvole.

U Splitskoj policiji kažu da su od početka godine dobili gotovo 10 hiljada zahtjeva za radnim dozvolama. Na tome radi devet osoba koje usput obavljaju i druge poslove.

‘Rupe s više radnika i jedan sanitarni čvor’
“Evo jutros je bila intervencija jedna gdje je 17 sezonaca došlo, rade skoro već mjesec dana, nisu dobili niti Ugovor o radu”, kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Dodaje da je policija sindikatu već u travnju obećala da će se ubrzati. “U ovom trenutku nama u turizmu nedostaje negdje i do 15 hiljada radnika općenito, a kvalificiranih radnika daleko više.”

Što se smještaja radnika tiče, Andrić kaže da je situacija malo bolja nego prethodnih godina: neki veći lanci izgradili su pristojne objekte za osoblje, ali i dalje to nije većina i nije dovoljno.

“Obično su to rupe, gdje ima više radnika, jedan sanitarni čvor je tko zna na koliko njih”, kaže Andrić i dodaje da je sve to dugoročno loše za hrvatski turizam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*