Najnovija vest: Masakr u ruskoj bazi, poginulo 11 osoba, 15 povređeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u jednoj od vojnih baza u Belgorodskoj oblasti dva muškarca otvorila vatru. Kako navodi ministarstvo, u napadu je poginulo 11, a ranjeno 15 osoba.

Dvojica državljana jedne od zemalja ZND izvršila su teroristički napad na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Precizira se da je do incidenta došlo tokom vatrene obuke sa dobrovoljcima koji su želeli da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Napadači su otvorili vatru iz malokalibarskog oružja na osoblje jedne od jedinica.

U napadu je poginulo 11 osoba, još 15 je prebačeno u zdravstvenu ustanovu sa povredama različite težine.

Teroristi su eliminisani uzvratnom vatrom. Pripadnici reda su na licu mesta.

Prema informacijama pokrenut je krivični postupak za masovno ubistvo po članu 105 Krivičnog zakonika. Međutim, može se dodati i član 205. Krivičnog zakonika o terorističkom činu.

Uviđaj sprovodi vojno-istražno odeljenje TFR za Zapadni vojni okrug. Odatle će slučaj biti prebačen glavnom vojnom istražnom odeljenju TFR-a. Prema preliminarnim podacima, žrtve napada su dobrovoljci iz regije Briansk.

Na ruskim i ukrajinskim portalima nezvanično se navodi da su u pitanju imigranti iz Taždikistana koji su dobili rusko državljanstvo, a da su poginuli dobrovoljci iz Brjanske oblasti.

Postoji pretpostavka da je do sukoba došlo na osnovu vere. Takođe, neki izvori pišu da su dva državljana Tadžikistana živela u Moskvi i stupila u vojnu službu po ugovoru tek 12. oktobra.

Marina Ahmedova, članica Saveta za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije je navela je nezvanične informacije da su napad izveli mobilisani Tadžici, koji su se sa ostalima posvađali na osnovu vere.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*