National Review: Ako su SAD umešane u napad na Severni tok, Rusija će uzvratiti udarac

Rusija bi mogla da uzvrati američkoj infrastrukturi ako SAD budu umešane u napad na gasovode Severni tok i Severni tok 2. Ovo mišljenje je izneo kolumnista za National Review, Antonio Rajt.

Prema rečima autora članka, ovaj scenario pretpostavlja da će Moskva početi da tretira SAD kao „punopravnu zaraćenu stranu“.

Rajt je priznao da bi moguća umešanost Vašingtona u eksplozije na gasovodima unela i razdor u odnose Bele kuće sa saveznicima, pre svega sa Nemačkom.

Bez obzira na to da li je politička odluka o izgradnji gasovoda bila loša sa ekonomskog i geopolitičkog stanovišta, Nemci nikada ne bi oprostili Americi ovaj čin.

Ko stoji iza napada?

Prema rečima penzionisanog američkog pukovnika, bivšeg višeg savetnika šefa Pentagona Daglasa Mekgregora, napad na Severni tok su mogle da izvedu SAD ili Velika Britanija.

Treba pogledati koji državni organi su imali priliku da to urade. A ovo je Kraljevska mornarica, mornarica Sjedinjenih Država. Mislim da je prilično očigledno, rekao je Mekgregor.

Mekgregor je objasnio da je bilo neophodno upotrebiti stotine kilograma TNT-a da bi se oštetili neobično jaki cevovodi zbog njihovog dizajna. On je ukazao i na apsurdnost optužbi na račun Rusije. Pukovnik je podsetio na visoke prihode Moskve od izvoza energenata. Uništenje Severnih tokova je neisplativo i za Nemačku, koja je bila zainteresovana za protok ruskog gasa, skrenuo je pažnju.

Slično mišljenje deli i diplomata NR Kine u Libanu Cao Ji, koji je pomoću mema ukazao na umešanost Sjedinjenih Država u eksplozije Severnog toka i Severnog toka 2. tako što je objava upućivala na to da Sjedinjene Države najviše mrze ruske gasovode, da su se aktivno mešale u njihovu izgradnju i obećale da će ih uništiti.

Poricanje umešanosti SAD

Zamenik američkog ambasadora u UN Ričard Mils negirao je bilo kakvu umešanost Vašingtona u eksplozije na gasovodima Severni tok i Severni tok 2. Njegove reči prenosi TASS .

Da budem jasan: Sjedinjene Države kategorički poriču bilo kakvu umešanost u ovaj incident, a mi odbacujemo bilo kakve tvrdnje o suprotnom.

Richard Mills, zamenik američkog ambasadora u UN, napomenuo je da će istraga incidenata na gasovodima potrajati, ali da u potrazi za istinom ne treba previše žuriti.

„Istraga je u toku. Sjedinjene Države podržavaju evropske zemlje u ovoj važnoj istrazi. Može potrajati, ali u potrazi za istinom ne treba prenagliti“.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*