NE TREBAJU VAM TABLETE: Ovih 10 namirnica čisti arterije bolje od bilo kakvih lijekova!

Arterije su krvni sudovi koje prenose gustu krv obogaćenu kiseonikom iz srca u sve organe u tijelu. Zdrava arterija je jaka, elastična i fleksibilna. Progresivno začepljenje arterija je stanje poznato kao ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane udare, moždane udare i periferne kardiovaskularne bolesti.

Kardiovaskularna bolest je vodeći uzročnik smrti u svijetu. S obzirom na to da ne pokazuje nikakve simptome, vrlo je teško dijagnostkovatiti. Ljekari obično propisuju lijekove za snižavanje holesterola ili beta-blokatore za ovo stanje, ali postoji i prirodan način da očistite svoje arterije.

Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način:

1.Kurkuma

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lijekova.

2. Bijeli luk

Bijeli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije.

Naučno je pokazano da bijeli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Bijeli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama.

Bijeli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i liječenju ateroskleroze.

3. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole i šogaole, oba su moćna zaštitna sredstva srca. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

4. Mljevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

5. Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

6. Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu “Diabetes Care” dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

7. Laneno sjeme

Laneno sjeme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umjereno korišćenje lanenog sjemena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno sjeme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

8. Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

9. Sjeme susama

Sjeme susamačisti arterije. Redovna konzumacija sjemena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

10. Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 mjeseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

Za pripremu ovog napitka biće potrebno:

– 4 glavice bijelog luka
– 4 srednja limuna sa korom
– oko 3 litre prokuvane vode

Priprema:

1. Bijeli luk podijelite na čenove i očistite ih
2. Limunove prelijte sa ključalom vodom, isjecite na kriške
3. Sve sameljite na mašinu za mljevenje mesa
4. Samljevenu smjesu stavite u čistu staklenu teglu od 3 l i prelijte sa toplom prokuvanom vodom, do kraja tegle
5. Poklopite i ostavite u frižider 3 dana
6. Nakon toga, procijedite i čuvajte u frižideru

Način primjene:

Maksimalna doza napitka je 50 ml po 3 puta dnevno, prije obroka. Ipak, čišćenje krvnih sudova treba počinjati sa manjim dozama (1-2 supene kašike). Ako ne postoje neprijatnosti, dozu polako povećavati do neophodne

Trajanje kursa je 40 dana. Čišćenje krvnih sudova na ovaj način preporučuje se sprovoditi jednom godišnje, nakon konsultacije sa ljekarom.

Izvor: usepesnazena

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*