Niko u Srbiji nije znao za njih, ali su Ilinka i Đuro, obični baka i deka, donirali milion dolara za srpsku djecu

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dvije sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj djeci

Ne tako davne 2016. godine Institut za majku i dete u Beogradu dobio je nevjerovatnu donaciju od milion kanadskih dolara za koju je tadašnji direktor te zdravstvene institucije dr Radoje Simić rekao da je bez presedana te da se tako nešto nije dogodilo decenijama ali se, nažalost, do danas zaboravilo.

Donator nije bio neki poznati glumac ili sportista, donatori su bili deka i baka, Đuro i Ilinka Trifunović, ljudi koji ne samo da nisu živjeli u Srbiji, nego su u vihoru balkanskih previranja otišli daleko od nje.

“Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 eura, koju je testamentom zavještao bračni par srpskog porijekla iz Kanade, Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odjeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme”, glasila je vijest.

Trifunovićevi su u Kanadu otišli poslije Drugog svjetskog rata, a testamentom su svoju životnu ušteđevinu zavještali bolesnoj djeci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dvije sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đuro imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj djeci.

“Đuro i Ilinka Trifunović su bili Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije, a živjeli su u Kanadi i imali su živinarsku farmu. Nisu imali djece i odlučili su da najveći dio nasledstva ostave nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Njihova rođaka Jelica Radosavljević je predložila da donaciju dobije Institut i to je prihvaćeno”, ispričao je docent dr Radoje Simić nakon što je otkrio šta su uradili za naše zdravstvo.

Zahvaljujući njima, Institut za majku i dete potpuno je obnovio odjeljenje dječije patologije, jedino odjeljenje dječije patologije na Balkanu.

Izvor: “Blic”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*