POSLEDNJI DANI EVROPSKE UNIJE: Poljska potpisala – Od Nemačke se zahteva astronomska ratna odšteta

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, potpisao je notu Nemačkoj u kojoj zahteva reparaciju za štetu nanetu u vezi sa Drugim svetskim ratom.

„Diplomatska nota koju sam upravo potpisao, biće predata nemačkom ministarstvu spoljnih poslova. Ona izražava uverenje poljskog ministarstva spoljnih poslova, da strane moraju da preduzmu mere kako bi postigle održivo rešenje pitanja reparacija“, rekao je Rau novinarima.

On je objasnio da Poljska insistira, da Nemačka izmiri isplatu za materijalnu štetu učinjenu pod okupacijom, obešteti žrtve i njihove porodice, i pokrene sistematsko rešavanje pitanja opljačkanih poljskih kulturnih dobara i arhiva“.

Poljski ministar takođe insistira na tome da rešavanje reparacija, o kojima se govori u noti, „treba da uključuje, između ostalog, obezbeđivanje odgovarajuće saradnje na ovekovečenju sećanja na poljske žrtve Drugog svetskog rata, i preduzimanje stvarnih mera nemačkih vlasti da predstavi svom društvu pravu sliku rata i njegovih posledica, posebno štete nanete Poljskoj i Poljacima“.

On je uveren da će isplata reparacija od strane Nemačke poboljšati odnose između Berlina i Varšave. Takvo rešenje će omogućiti da poljsko-nemački odnosi budu zasnovani na pravdi i istini, dovesti do zatvaranja bolnih stranica u prošlosti, i obezbediti dalji razvoj bilateralnih odnosa u duhu dobrosusedske saradnje“, rekao je Rau.

Ranije su poljske vlasti saopštile da traže 6,2 biliona zlota (oko 1,3 biliona dolara) od Nemačke, na ime reparacije za štetu iz Drugog svetskog rata. Nemačka vlada je u više navrata izjavljivala da ne namerava da izvrši isplate Poljskoj, jer u Berlinu veruju da su već platili prilično velike reparacije, i da nema razloga da se dovodi u pitanje poljsko odbijanje reparacija iz 1953. godine.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*