PRIČA JE ZAVRŠENA: O Donbasu više nema pregovora a o ostalom može, ali pod uslovima Moskve

Rusija je spremna da zaustavi specijalnu vojnu operaciju za zaštitu Donbasa pod sopstvenim uslovima, pri čemu teritorije koje su ušle u sastav Rusije više ne mogu biti predmet pregovora sa Ukrajinom, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

„Svakako da predmet pregovora ne može biti ulazak četiri nova subjekta u Rusku Federaciju, o tome nema govora. To je već deo naše Rusije. Ali spremni smo da zaustavimo dalja vojna dejstva, ali pod uslovima koje će predložiti Rusija“, objasnila je ona koja učestvuje u plenarnoj sednici parlamentarne G20 u Indoneziji.

Matvijenkova je ranije predložila delegaciji ukrajinskog parlamenta, koja se takođe nalazi na samitu, da već danas sedne za pregovarački sto.

Ona je primetila da obraćanja pojedinih članova parlamentarne G20 „čak nije bilo ni interesantno slušati“, jer su to bili „jedni te isti klišei“ i optužbe koje nisu naišle na podršku većine prisutnih na samitu.

„Ništa novo – lažne optužbe na račun Rusije, izmišljene izjave o invaziji na tuđu zemlju“, objasnila je Matvijenkova.

O nuklearnoj pretnji

Ona je dodala da je kolektivni Zapad već iscrpeo argumente za diskreditaciju Rusije i počeo da govori o nuklearnoj pretnji koja potiče od nje, što je još jedna laž.

„Pošto je kolektivni Zapad već iscrpeo argumente za diskreditaciju Rusije, kako bi rasplamsao vatrenu rusofobiju oko Rusije, plaši svet nekom strašnom Rusijom, počeli su da lansiraju neke izmišljotine o nuklearnoj pretnji. Rusiji. Ovo je još jedna laž, još jedan fejk“, odgovorila je Matvijenkova komentarišući izjave zapadnih medija da bi Rusija navodno mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ona je istakla da je o tome više puta govorio predsednik Vladimir Putin i dodala da Rusija nikada nije imala nikakve planove da preti nekom nuklearnim oružjem, koje se smatra samo za faktor obuzdavanja i zaštite u slučaju agresije.

Kijev je 4. oktobra zvanično odbio da pregovara sa Moskvom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stavio je na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje o nemogućnosti pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Zelenski je odreagovao nakon što je 30. septembra Putin pozvao Kijev da odmah obustavi ratna dejstva i vrati se za pregovarački sto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*