SVAKU NOĆ PRIJE SPAVANJA POJEDEM KAŠIKU MEDA: Kad vidite razlog i vi ćete uraditi isto

Med u hrani ili piću je zdrav, ali šta se događa kad pojedemo kašiku meda prije odlaska u krevet?

Med sadrži hranjivu tvar koja se naziva triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i daje tijelu signal da je “vrijeme za odlazak u krevet”.

Ponekad se budimo usred noći jer našem mozgu treba tvar koja se zove glikogen i potiče nadbubrežne žlijezde da izbace adrenalin i kortizol iz tijela. Srećom, med sadrži glikogen, pa će ga kašika meda prije spavanja pomoći da izbjegnete adrenalin i osigurate dobar san.

Visoki krvni pritisak je jedan od faktora koji doprinosi razvoju bolesti srca. Med sadrži antioksidans koji dokazano snižava krvni pritisak, pa je kašika meda prije spavanja jednostavan način za držanje krvnog pritiska pod kontrolom.

Trigliceridi su vrsta masnoća prisutna u krvi. Visok nivo triglicerida poveća opasnost od pojave dijabetesa, ali i bolesti srca. Med je povezan s snižavanjem triglicerida u tijelu – pretvara ih u ‘saveznike’ koji čiste krv od nepotrebnih masnoća.

Med ima antibakterijsko djelovanje koje pojačava imunitet, čineći vas jačima u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i brojnim virusima.

Ubrzava metabolizam stvarajući termogeni učinak. To znači da poboljšava cirkulaciju koja povisuje temperaturu tijela, pomažući vam da sagorite masti bez puno muke, piše RTL.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*