„The Sun“: Zapad razmatra pet opcija za nastavak borbe protiv Rusije

Soldiers attached to the 101st Resolute Support Sustainment Brigade, Iowa National Guard and 10th Mountain, 2-14 Infantry Battalion, load onto a Chinook helicopter to head out on a mission in Afghanistan, January 15, 2019. 1st Lt. Verniccia Ford/U.S. Army/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC110D3B25B0

SAD i njihovi saveznici mogu nastaviti da se bore protiv Rusije na pet različitih načina. Takve nalaze iznela je britanska novinarka Imodžen Bredik.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja svakim su mesecom sve gori i gori, što izaziva strahove od mogućeg vojnog sukoba. Prema rečima novinarke, zemlje NATO-a razmatraju različite scenarije u slučaju moguće eskalacije sa Ruskom Federacijom. Ovo prenosi „The Sun“.

Pet načina udara na Ruse

Bredikova je navela da se na Zapadu trenutno razmatra pet glavnih scenarija. Prvi uključuje udar na rusku teritoriju korišćenjem strateškog naoružanja. Međutim, stručnjaci smatraju da je ovaj scenario malo verovatan. Članice NATO-a strahuju, da će takve akcije izazvati sukob punih razmera, koji rizikuje da eskalira u nuklearni rat između Zapada i Rusije.

Kao druga moguća opcija, razmatra se mogućnost udara na ruske trupe u Ukrajini. Na koji način NATO to planira da uradi, nije precizirano. Treći scenario podrazumeva napad na Crnomosku flotu Ruske Federacije, ili neki poseban objekat Oružanih snaga Rusije.

„NATO bi možda više voleo da izvrši ciljani udar na brod ruske mornarice, ili objekte ruskih vazdušno-kosmičkih snaga. Ruske jedinice odgovorne za upotrebu nuklearnog oružja, takođe mogu biti napadnute“, navodi autor Sana.

Sledeća opcija podrazumeva pooštravanje režima sankcija Rusiji. Zapad je već uveo veliki broj ekonomskih ograničenja Ruskoj Federaciji, a u slučaju eskalacije situacije ona mogu biti pooštrena.

Četvrta opcija je najpasivnija. SAD i njihovi saveznici mogu odlučiti da se ne suprotstave otvoreno Moskvi, i umesto toga nastave da snabdevaju Ukrajinu novim oružjem.

Peti scenario predviđa politički i diplomatski pritisak na Rusiju, što će rezultirati otpočinjanjem pregovaračkog procesa sa Moskvom. Međutim, to može da spreči ukrajinska strana, koja je rešena da vojnim putem nastavi sukob sa Ruskom Federacijom.

Webtribune.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*