To je bila velika greška SAD: Ovaj strašni scenario ostavlja Turskoj neverovatnu moć

Turska ima želju da impresionira Rusiju, pa sprema užasan scenario za NATO. Penzionisani brigadni general američke vojske, Blejn Holt, piše o tome u članku za „Newsmax“. 

Prema autoru, aktuelna geopolitika SAD puna je opasnih grešaka. Jedna od njih, bila je poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, Tajvanu. Ovaj potez doveo je do početka velikih vojnih vežbi NR Kine oko ostrva.

Međutim, političke avanture Vašingtona se tu nisu završile. Pelosi je nedavno posetila Jermeniju, nakon eskalacije jermensko-azerbejdžanskog sukoba. Prema Holtu, i ovo je bila očigledna greška.

Glavni regionalni igrači, Rusija, Iran i Turska, su se složili, da je Pelosijevo putovanje destabilizujuće. Istog trenutka, turski predsednik Erdogan, stao je na stranu Vladimira Putina i Si Đinpinga, na samitu ŠOS. Do ovog zbližavanja došlo je istog dana, kada je Pelosijeva poseta uvredila Tursku, a Erdogan je zatim, najavio svoj cilj ulaska Turske u ŠOS“, navodi se u članku.

Holt navodi, da Turska trenutno nije u najboljoj ekonomskoj situaciji. U zemlji raste inflacija i pada kurs nacionalne valute. Ankara se seća kako je završena poseta Nensi Pelosi Tajvanu, i strahuje da će njena poseta Jerevanu, rasplamsati novi sukob između Jermenije i Azerbejdžana. Eskalacija u ovom regionu je sada izuzetno opasna za tursku ekonomiju.

Zato je Turska, zemlja NATO-a, odlučila da se približi Rusiji i Kini ulaskom u ŠOS, što je krajnje nepoželjno za zapadne zemlje. Istovremeno, ne postoji način da se Ankara kazni za ovu odluku.

Ako Alijansa zapreti Erdoganu izbacivanjem iz vojnog bloka, to će dodatno oslabiti poziciju Zapada.

„Ako Tursku isključimo iz NATO-a, njena poslednja veza sa Zapadom će biti prekinuta. Rusija, Kina i Iran, bi bili veoma zadovoljni takvim ishodom. Osim toga, zemlje BRIKS-a su samo nekoliko koraka od toga, da budu u stanju da se takmiče sa američkim dolarom, kao svetskom rezervnom valutom. Turska je dragulj ove plemenite težnje“, rekao je penzionisani general.

Sada je Turska shvatila jednu stvar- niko na Zapadu ne vodi računa o njenim unutrašnjim problemima. Stoga se vlasti SAD moraju zapitati, da li je uopšte vredelo slati Nensi Pelosi u Jermeniju.

Takođe, treba da se sete, da je Ankara uvek uspešno koristila svoju povoljan položaj na svetskoj sceni. Ostajući član NATO-a, i približavajući se Rusiji i Kini, turske vlasti su u stanju da u potpunosti parališu Alijansu, kako bi se dodvorile Moskvi i Pekingu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*