Uz ovih 8 namirnica vaša koža će zablistati, a godine s vašeg lica nestati

Ove namirnice garantiraju vam zdravu, blistavu i mladenačku kožu bez skupocjenih kozmetičkih tretmana i preparata.

Postoje milijuni krema, tonika i ostalih kozmetičkih preparata koji vam daju blistav ten kao s reklame. No, ono što stavljate na svoj tanjur vrlo je važno za zdravu kožu, piše Večernji.

Uravnotežena prehrana, dovoljno sna i dostatna hidratacija od vitalne su važnosti za vaše zdravlje, kao i za vašu kožu i mogu znatno smanjiti potrebu za upotrebom skupih preparata za njegu kože.

Voće i povrće sadrži naročito snažne antioksidanse koji štite kožu od staničnih oštećenja i znakova starenja.Dovoljno dobar razlog da ih ubacite u svoj jelovnik, zar ne?

Ove namirnice garantiraju vam zdravu, blistavu i mladenačku kožu bez skupocjenih kozmetičkih tretmana i krema. Uvjerite se i sami!

1. Jagode – bogate su vitaminom C koji koji se suprotstavlja negativnim učincima izlaganja suncu, jača kapilare koje opskrbljuju kožu, pomaže kod prikrivanja raznih mrlja na koži i kontrolira štetu u tijelu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Jagode sadrže i vitamin E koji također štiti kožu od oštećenja stanica.

2. Avokado – pogoduje zdravlju, ljepoti i mladenačkom izgledu kože.Bogat je vitaminom E kao i esencijalnim masnim kiselinama koje djeluju kao prirodni ovlaživač za vašu kožu. Ove masti jačaju vaše stanične membrane koje pomažu u sprečavanju nastanka prištića i mitesera. Avokado također sadrži antioksidanse koji imaju protuupalni učinak.

3. Jaja – odličan su izvor biotina, najvažnijeg vitamina B koji čini osnovu naše kože, noktiju i kose. Jaja također sadrže i selen koji štiti kožu od vanjskih oštećenja nastalih nakon izlaganja suncu.

4. Brazilski oraščići – glavni su izvor selena, antioksidanska koji ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Selen se obično uzima kao dodatak prehrani, a sastojak je i mnogih krema za njegu kože. Osim brazilskih oraščića, najbolji izvori selena su cjelovite žitarice, plodovi mora, češnjak, puretina i jaja.

5. Mrkva – Vitamin A i visok nivo betakarotena u ovom povrću djeluje kao antioksidans i tako sprečava oštećenja stanica, nastanak bora i akni. Vitamin A također je neophodan i za sprečavanje nastanka suhog tena.

6. Bademi – odličan su izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina E (slično kao i avokado) , koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja nastalih tijekom dugoročnog izlaganja suncu.

7. Riba – vrhunski izvor omega-3 masnih kiselina. Plava riba, u koju se ubrajaju tuna, skuša, papalina, srdela i palamida, obiluje selenom. I morski plodovi kamenice i rakovi također su bogati cinkom. Cink smanjuje produkciju masnoća i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao u i liječenju postojećih.

8. Voda – nikako nemojte podcjenjivati važnost hidratacije organizma jer čak i blaga dehidracija može dovesti do toga da vaša koža izgleda suho i umorno.

Izvor: vecernji

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*